Xander

Specialist in bouwen en verbouwen

Door - admin

Waarvoor wordt Egaline gebruikt?

Egaline kopen

Wanneer je een vloer laat leggen, dan is het van belang dat de ondervloer vlak is. Dat wil zeggen dat er geen oneffenheden zijn zoals flinke gaten of uitstekende delen. Is dit namelijk wel het geval, dan kan dit ervoor zorgen dat de uiteindelijke vloer niet goed aansluit of beschadigd raakt. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt, is het belangrijk de vloer eerst te egaliseren. Je brengt dan als het ware een extra laag aan, zodat de oneffenheden hierdoor verdwijnen. Afhankelijk van de ondervloer waarop uiteindelijk gelegd gaat worden, wordt bepaald voor welk type egaline gebruik wordt gemaakt. Vraag jij je af hoe dit in z’n werk gaat? Wij vertellen het je in dit artikel.

Wat is egaline?

Voordat je een vloer zoals bijvoorbeeld PVC kunt leggen, is het van belang dat de vloer, vaak beton, waar deze uiteindelijke vloer op gelegd gaat worden vlak is. Is dit niet het geval, dan komt dit de kwaliteit van de vloer natuurlijk niet ten goede. Om ervoor te zorgen dat je vloer vlak is, gebruik je egaline. Dit is een laag bestaande uit cement en kunsthars en er uitzichzelf voor zorgt dat de ondervloer vlak wordt. Egaline kopen is daarom ook van essentieel belang wanneer jij een vlakke ondervloer wilt hebben.

Hoe wordt egaline aangebracht?

Om ervoor te zorgen dat je uiteindelijke vloer goed kan worden gelegd, is een vlakke ondergrond noodzakelijk. Dit kun je doen, door de vloer te egaliseren. Dit doe je door middel van het aanbrengen van een laag egaline. Belangrijk is dat je ervoor zorgt dat de ondergrond droog, schoon en vetvrij is. Als je dit hebt gedaan, breng je de eerste laag egaline aan, die kan variëren tussen een dikte van 1 en 5 millimeter. Dit is mede afhankelijk van het type ondervloer en ook de oneffenheden die op de ondervloer aanwezig zijn. Wanneer de laag is aangebracht op de ondervloer, zal deze egaline zichzelf verdelen. Uiteraard is het wel belangrijk ervoor te  zorgen dat dit op de juiste manier gebeurt, waardoor het onvermijdelijk is om een pleisterspaan te  gebruiken om alles gelijkmatig te kunnen verdelen.

Het drogen

Nadat de laag egaline is aangebracht, is het belangrijk dat het goed uithardt. Dit duurt gemiddeld zo’n 24 uur per aangebrachte millimeter. Wacht je niet lang genoeg, dan loop je het risico dat de ondervloer gaat ‘werken’ op het moment dat je de daadwerkelijk vloer al hebt gelegd. Je kunt er dus beter voor kiezen om een dag langer te wachten, dan dat je te snel begint met het leggen van de vloer. Let er overigens wel op dat je de uiteindelijk te leggen vloer minimaal 48 uur op kamertemperatuur laat komen, zodat de vloer niet kan gaan werken wanneer deze gelegd wordt. Veel vloeren liggen namelijk opgeslagen in een magazijn, waar de temperatuur vaak niet hoger is dan 10 graden, uiteraard met uitzondering van de zomermaanden. Op het moment dat de vloer dan direct wordt gelegd, is het temperatuurverschil tussen het magazijn en de ruimte dusdanig, dat de planken kunnen beginnen te werken. Omdat je er natuurlijk niet op zit te wachten dat de planken krom trekken, is het belangrijk ze op temperatuur te laten komen.